Etno Selo

Dobrodošli u Etno Selo STANIŠIĆI

Nojeva Barka

Ovo je brod kome nije suđeno da zaplovi. Mijo Marković je imao želju sagraditi brod od hrastovog drveta i sa njim zaploviti ka dalekoj Australiji. Majstori koji su ga gradili bili su iz Zagreba, a gradili su ga po nekom engleskom projektu. Eto nesreće, pred njegov završetak izbiše sukobi u Bosni, a brod ostade ne završen. 2008. godine u restoranu "Konoba" me potraži jedan gospodin, Milo Grbić takođe iz Kiseljaka i reče kako želi da mi pokloni brod (brod koji je kupio od Mije Markovića). Otišao sam na Modračko jezero (Tuzla) gdje je 2000. godine brodić prebačen iz Kiseljaka, kako bi Milo u njemu otvorio kafeteriju ili šta već. I to mu nije bilo suđeno i na kraju brod je bio prepušten propadanju. Ja sam ga zatekao potpuno uništenog, istrulog, slomljene kobilice ali njegova sreća u njemu prepoznah Nojevu barku.

Bio sam siguran da brod neće nikada zapoloviti, ali zamalo da se desi i to čudo pa da brod zaplovi ravnom Semberijom uslijed velikih poplava koje je zadesiše decembra 2010. godine.

Boris Stanišić

Etno selo Stanišići

Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji ali i mudriji, slušajući cvrkut ptica, žuborenje i rad vodenica

Galerija slika